Utorak, Novembar 24, 2009
Piletina sa kikirikijem na moj nacin
Pileće belo meso iseckati na kockice i pomešati sa
2-3 kašike soja sosa, čašicom konjaka i 2-3 kašike gustina. Sve lepo
promešati i ostaviti da odstoji neko vreme u frižideru.
Povrće iseckati na listiće, ne mnogo dugačke, a beli luk odvojiti u zasebni tanjirić.
U dublji tiganj ili osrednju šerpicu staviti 2-3
kašike ulja i ugrejati do tačke kada ulje počinje da se puši. Na tako
ugrejano ulje dodati prstohvat soli i beli luk, kao i belo meso
prethodno oceđeno od paca (pac ne bacati!). Na kraju dodati i đumbir.
Pošto je ulje vrelo, brzim pokretima mešati meso i ne pržiti ga duže od
2-3 minuta. Tako proprženu piletinu vratiti u pac u kome je bila i
preći na pripremanje povrća.
U dublji tiganj ili šerpu staviti ulje i
ugrejati do tačke kada počne da se puši. Opet dodati malo soli i
izručiti iseckano povrće. Povrće pržiti uz intenzivno mešanje nekoliko
minuta i postepeno mu dodavati vegetu, biber i alevu papriku. Nakon 2-3
minuta prženja, dodati proprženu piletinu s pacom u kom se nalazila,
kikiriki, susam, ostatak konjaka i soja sosa (2-3 kašike). Intenzivno
mešati još nekoliko minuta i kada se meso i povrće lepo sjedini,
skloniti s vatre i poslužiti uz pirinač. Ovo jelo je veoma ukusno i sprema se za samo
5-6 minuta (ako izuzmemo vreme za seckanje povrća), ali je potrebna
izvesna spretnost i brzina tokom pripreme. Sastojci
Način pripreme